biginfo.nl

Hoe je een bloeding moet stoppen

stop-de-bloeding

Bij een ernstig ongeval kunnen er levensbedreigende situaties ontstaan door verwondingen. Bloedverlies is daarbij één van de meest gevaarlijkste medische indicaties. Bij ernstige verwondingen kan een slachtoffer in een korte tijd doodbloeden. Hulpdiensten zijn in die periode meestal nog niet ter plaatse en het is dus aan de omstanders om hulp te verlenen.

Druk de wond dicht

Het dichtdrukken van de wond is het belangrijkste wat je als omstander kunt doen. Stop de bloeding. Als je ervoor zorgt dat het bloedverlies van het slachtoffer afneemt dan verhoog je onmiddellijk de overlevingskansen. Het dichtdrukken van de wond en het stoppen van het bloeden gaat boven alles. Uiteraard probeer je dat op een zo hygiënisch mogelijke manier te doen. Als dat niet mogelijk is dan heeft het dichtdrukken van de wond de hoogste prioriteit. Het is beter om proberen het bloeden te stoppen met een vies kledingstuk dan om niks te doen. Iemand met een ernstige bloeding heeft namelijk onmiddellijk hulp nodig.

Extra training voor eerste hulp bij ernstige bloedingen

Hoe je een ernstige bloeding moet behandelen is lang niet bij iedereen bekend. Het is ook geen onderdeel van de standaard EHBO cursus. Het kan daarom voorkomen dat geen enkele omstander bij een groot ongeluk weet hoe je een wond moet behandelen. Speciaal daarom wordt er bij G4s een speciale cursus aangeboden. Tijdens deze cursus leer je hoe je een bloeding moet stoppen. Dat doe je onder andere door een tourniquet aan te brengen. Dat is een knelverband dat om een ledemaat gebonden kan worden zodat de bloedsomloop wordt gestremd. Als een tourniquet verkeerd wordt aangebracht kan dat tot schade leiden omdat bepaalde onderdelen van het lichaam te lang zonder bloed komen te zitten. De stop het bloeden cursus van G4s duurt één dag en is toegankelijk voor iedereen die actief is binnen de hulpverlening.

Mobiele versie afsluiten