biginfo.nl

Van amateur naar professioneel fotograaf

Op 15-jarige leeftijd kocht ik van mijn gespaarde geld een Canon camera. Het was destijds eigenlijk een filmcamera, maar foto’s maken ging er ook prima mee. Ik was ontzettend blij met mijn spiegelreflexcamera en stond op mooie dagen wel uren in de tuin foto’s te maken van de natuur. Toen ik zo’n 3 jaar later begon met studeren, hield ik mijn passie voor fotografie altijd in mijn achterhoofd. Ik studeerde communicatie en daar kwam dan ook wel eens het vak fotografie om de hoek kijken.

Na een tijdje studeren kwam ik erachter dat ik de studie niet geweldig vond en eigenlijk alleen de foto gerelateerde vakken leuk vond. Toch heb ik mijn studie afgemaakt. Na het halen van mijn diploma wist ik niet wat voor baan ik precies wilde. Ik besloot voor mezelf even een “tussenjaartje” in te plannen en alles een beetje rustig aan te pakken. Ik was nog steeds veel bezig met fotografie en plaatste dit op mijn website. Iemand nam contact met mij op, en daar is het voor mij allemaal begonnen.

Amateur

Ik was er natuurlijk al met jonge leeftijd bij en heb daardoor wel enigszins ervaring opgedaan. Wat daar los van stond is dat ik het allemaal een beetje op de gok deed. Ik keek wel eens tutorials en besloot me te verdiepen in alle functies van de camera, maar voor de rest deed ik eigenlijk al die jaren maar wat. Toen ik eenmaal klaar was met studeren en tijd voor mezelf nam, kon ik me helemaal focussen op de fotografie. Ik fotografeerde van alles. De natuur, dieren, mensen, ga zo maar door. Ik maakte tripjes opzoek naar mooie locaties. Na een tijdje nam iemand contact met mij op of ik foto’s wilde maken van haar bruiloft. Ze hadden geen ruim budget maar vonden mijn foto stijl ontzettend tof en boden een leuke prijs hiervoor aan. Vanaf hier kreeg ik genoeg zelfvertrouwen om ook echt hard ervoor te gaan werken.

Cursussen

Na een aantal leuke klussen besloot ik het professioneler aan te pakken. Ik was er steeds meer mee bezig, maar realiseerde me dat ik er nooit echt een opleiding voor had gevolgd. Stel ik werd hierdoor afgekeurd als mensen ernaar vroegen… Dat moest ik niet hebben. Ik ben verschillende cursussen gaan volgen waar ik alles leerde over de basis. Denk aan diafragma, sluitertijd, ISO-waarde, etc. Ik leerde de camera en zijn onderdelen beter kennen. Verschillende lenzen en SanDisk kaarten. 

Ik wil iedereen meegeven dat als je na je studie niet zeker bent van je zaak en je eigenlijk iets anders een kans wilt geven, doe het! Je hoeft niet overal een opleiding voor gevolgd te hebben om uit te voeren als baan. Je kan altijd meer kennis op doen door verschillende manieren. 

Mobiele versie afsluiten