mobilofoon

De mobilofoon

De mobilofoon is een bekend communicatiemiddel, zeker binnen bijvoorbeeld openbaarvervoermaatschappijen, politie, brandweer en ambulances. Echter, schakelden de politie, brandweer en ambulances vanaf 2004 over op een ander communicatiemiddel, genaamd de C2000. Zij hebben vele oude, maar nog goed werkende mobilofoons overgedragen aan zendamateurs. Openbaarvervoermaatschappijen bleven wel gewoon gebruik maken van de mobilofoon.

Het verschil tussen de mobilofoon en de portofoon

Waarin verschilt de mobilofoon nu bijvoorbeeld in vergelijking met de portofoon? Een groot verschil is dat je een portofoon los met je mee kunt dragen, met name dankzij een oplaadbare accu. Dit in tegenstelling tot de mobilofoon. Deze dient ingebouwd te worden op een vaste plek, in bijvoorbeeld een voertuig of bij een balie, zodat in dit geval de bestuurder of receptionist(e) contact kan leggen met meerdere afdelingen, bijvoorbeeld om door te geven dat er een klant staat te wachten of andere informatie door te geven aan derden. Een portofoon neemt tegenwoordig toch steeds meer de overhand. Mobilofoons worden steeds vaker ouderwets gevonden en niet noodzakelijk, of het meest praktisch. Dit zorgt ervoor dat steeds meer bedrijven overstappen op de portofoon.

Mobilofoon: vergunning nodig?

Voor het gebruiken van een mobilofoon is in veel gevallen een vergunning nodig. Deze vergunning dient te worden aangevraagd bij Agentschap Telecom. De maximale vergunningstijd voor het gebruik van de mobilofoon is 5 jaar. Er kan ook een tijdelijke vergunning aangevraagd worden, voor bijvoorbeeld evenementen. Voor sommige frequentieruimte is geen vergunning nodig. Het is aan te raden om hiernaar te informeren bij de Nederlandse overheid.

De geschiedenis van de mobilofoon

De mobilofoon werd in eerste instantie gebruikt voor militaire doeleinden. In de Tweede Wereldoorlog werden mobilofoons een groter begrip en waren er gemiddeld 150 in gebruik. Na deze oorlog, zijn de mobilofoons een bekender en steeds vaker gebruikt communicatiemiddel geworden, binnen veel verschillende branches.

Geplaatst in: News