Rondreizen Bali

Rondreis Bali: een sfeerimpressie en handige info

Het eiland Bali ligt centraal in de Indonesische archipel, tussen de eilanden Java en Lombok in. Maar voor de Balinezen zelf is hun eiland het middelpunt van het spirituele universum.

Er leven ongeveer 4 miljoen mensen op Bali. Het is de thuisbasis van het hindoeïstische bevolkingsdeel van Indonesië. Balinezen beoefenen het concept van Tri Hita Karana om de werelden van de mens, de natuur en de geesten met elkaar in evenwicht te brengen. En het is dit gevoel van harmonie dat van Bali meer maakt dan enkel een fysieke bestemming, het is een gemoedstoestand.

Bezoekers die zich voor het eerst aan een rondreis Bali wagen, worden aangetrokken door het zuiden van Bali, een regio met ongelooflijke stranden en een surfgebied van wereldformaat. Kuta is ontdekt door de hippies en surfers van de jaren zestig. Het ligt op een korte rit van de internationale luchthaven van Bali en staat bekend om zijn nachtleven en winkels. Je kunt je bijna niet meer voorstellen dat dit ooit een klein slaperig vissersdorpje was. Het halvemaanvormige strand van Kuta heeft zijn magie steeds behouden en betovert alle zonaanbidders van over de hele wereld telkens weer.

Sla je sarong om en loop over het strand naar het noorden naar de stranden van Legian, Double Six en Seminyak, waar het echt allemaal heel relaxt wordt. Ga vanaf het strand van Seminyak rechtstreeks naar de Petitenget-tempel. De tempel is eeuwen geleden rondom een eenvoudig heiligdom gebouwd om een aantal vervelende geesten gunstig te stemmen die zich ophielden in de omgeving. Tegenwoordig is Seminyak een rustige plek die bekend staat om de fantastische restaurants en modezaken. Bali heeft een enorme verandering ondergaan sinds de tijden dat alleen rugzaktoeristen er kwamen.

Vanuit Kuta naar het zuiden bereik je het schiereiland Bukit, waar zich Nusa Dua bevindt, een enclave met luxueuze resorts. Nusa Dua staat voor privacy en stijl. Op het westelijke deel van het schiereiland vind je een van de beste stranden van Bali, Jimbaran. Aan het eind van de dag pak je een stoel en schuif je aan bij een van de visrestaurants waar je een ongelooflijk schouwspel zult beleven omdat de Balinese goden de hemel met kleuren beschilderen.

Het eiland eindigt in het zuiden op een uitstekende rotspunt in de Javazee, Uluwatu genaamd. Volg de paden over de rotsen naar een van de belangrijkste tempels op Bali, pak je surfplank en peddel naar de legendarische golven rondom Uluwatu.

Bali beter leren kennen is een makkie. Huur een auto met chauffeur voor een dag of als je avontuurlijker bent aangelegd, een scooter. Niet ver van Denpasar, de hoofdstad van het eiland bevindt zich Bali Bird Park, een reservaat met meer dan 1000 vogelsoorten uit heel Indonesië en daarbuiten. Vlakbij in de Bali Zoo, kun je Bali vanuit de hoogte bekijken vanaf de rug van een Sumatraanse olifant. In de uitlopers van de bergen zie je Bali vanaf nog grotere hoogten. Hier tref je de ware geest van het eiland aan. Op slechts een uur rijden vanuit Denpasar ligt Ubud, de culturele hoofdstad van Bali. Hier zijn de straten omzoomd met winkeltjes en galeries die het werk van de plaatselijke handwerkslieden verkopen.

Maar er zijn maar weinig eilanden in dit eilandenrijk, of wellicht zelfs in de hele wereld, die kunnen tippen aan de cultuur, de natuurlijke schoonheid en de geest van Bali.