cirkelzaag

Cirkelzaag – waar moet je op letten?

Als professionele klusser zal jij op een gegeven moment een cirkelzaag nodig hebben. Er zijn ontzettend veel verschillende varianten van deze zaag. Maar welke past dan bij jou en jouw klussen? Waar moet je eigenlijk op letten tijdens het aanschaffen van een nieuwe cirkelzaag? Verschillende elementen zijn bepalend. Denk aan het type materiaal en het zaagblad. Daarnaast kunnen ook de mogelijke accessoires ter ondersteuning belangrijk zijn. Ontdek hier waar je allemaal op moet letten als je een cirkelzaag gaat aanschaffen.

Welke cirkelzaag past bij jou?

Over het algemeen is een cirkelzaag ideaal voor het perfect recht zagen van plaatmateriaal. De meeste zagen hebben een diepte van 40 tot 55 millimeter. Moet jij regelmatig dikker materiaal zagen? Dan is het verstandig om een machine uit te zoeken met een grotere zaagdiepte. Daarnaast kan je ook nadenken over aspecten als een beschermkap en splinterbeschermer. Kortom, je moet jezelf afvragen welke cirkelzaag bij jou past. Wat verwacht jij van de zaag?

Geschikt zaagblad voor de klus

Eén van de belangrijkste aspecten is het zaagblad. Een zaagblad is altijd te vervangen. Houd er echter wel rekening mee dat het blad wel past op je cirkelzaag. Wil jij een specifiek soort zaagblad? Kies dan een cirkelzaag uit waarvan de asdiameter overeenkomt met die van het zaagblad. Is dat niet mogelijk? Dan kan je ervoor kiezen om speciale ringen aan te schaffen voor het asgat. Op deze manier kan een zaagblad ook op een kleinere as vastgemaakt worden.

Hoe kies je dan een goed zaagblad uit? Dat is allemaal afhankelijk van het type klus dat jij regelmatig doet. Als je veel in de lengterichting van de houtvezel zaagt, is het verstandig om een zaagblad te kiezen met minder tanden. Ga je de zaag echter gebruiken voor andere materialen? Kies dan voor een speciaal zaagblad. De vuistregel is als volgt: let altijd op het aantal tanden en de vorm daarvan.

Wel of geen ondersteuning?

Tot slot kan je nog bepalen of je een cirkelzaag wilt met allerlei accessoires ter ondersteuning of niet. Over het algemeen kan je uiteraard altijd nog eventuele extra’s aanschaffen. Toch is het verstandig om hier van tevoren over na te denken. Dit kan je namelijk behoorlijk wat geld schelen. Zo is het handig om een geleider erbij te nemen als je regelmatig over lange afstanden rechte stukken moet zagen.

Uiteindelijk is het jouw beslissing of je accessoires erbij neemt of niet. Denk er echter wel even goed over na. Regelmatig zijn de bundelpakketten van winkels namelijk goedkoper dan achteraf alles toch nog te kopen. Als je twijfelt hierover, kan je altijd om advies vragen bij de bouwmarkt. Een cirkelzaag is een belangrijke investering. Stel daarom liever te veel vragen dan te weinig. Een goed startpunt voor je zoektocht zijn de grote merken, zoals een Makita cirkelzaag of een Bosch cirkelzaag.

Geplaatst in: News