e-bike kopen

Vijf tips voor het kopen van een e-bike

E-bikes worden steeds populairder en niet alleen onder senioren. Forensen, scholieren, recreanten, steeds meer fietsers stappen over een fiets met elektrische ondersteuning. Door het steuntje in de rug wordt fietsen weer leuk! Maar hoe kies je nou de beste e-bike, die het beste bij jou wensen past? We hebben Vijf tips voor jou op een rijtje gezet.

1. Waarvoor heb je een e-bike nodig?

Ga je een e-bike kopen, bedenk dan eerst goed waarvoor je deze wil gebruiken. Dit zal één van de eerste vragen van een verkoper zijn. Fiets je af en toe een kort stukje naar je werk of naar de supermarkt, dan voldoet een e-bike met voorwielmotor prima. Voorwielmotors zijn minder gecompliceerd qua techniek en hierdoor in aanschaf voordeliger. Let daarnaast goed op de accucapaciteit. Bereid je daarom thuis goed voor.

2. Probeer een e-bike voor aankoop

De aankoop van een e-bike is en blijft een investering. Omdat er niet direct een antwoord is te geven op ‘welke e-bike het beste is’ is het raadzaam om de gangbare type e-bikes in de praktijk te testen. Hierdoor voel je de onderlinge verschillen zelf goed aan. Let vooral op de rijeigenschappen: een middenmotor fietst als het bekende ‘duwtje in de rug’ en op een voorwielmotor voelt het alsof je wordt voortgetrokken. Let er tijdens het proeffietsen daarom goed op hoe dit bevalt.

3. Garantie

Informeer goed naar de garantieperiode op een e-bike. Goede e-bikes kennen een garantie van 5 jaar op het frame, 3 jaar op de accu en 2 jaar op slijtage gevoelige onderdelen. Zo verzeker je je ervan dat je een goede aankoop doet.

4. Kies de juiste aanbieder

E-bikes zijn bijna overal te koop. Bij de bouwmarkt en speelgoedzaken, elektronicagiganten en uiteraard online. Waar je ook naar binnen stapt: vertrouw op je gevoel. Is het personeel deskundig en behulpzaam? Staan de fietsen achterin de zaak weggestopt of hebben ze een ruim assortiment? Je kunt de aankoop van een e-bike vergelijken met de aankoop van een auto. Een goede verkoper neemt de tijd voor je en zorgt ervoor dat je vragen goed beantwoord zijn.

5. Ga voor kwaliteit en service

Overtuig je van de kwaliteit van de e-bikes die binnen je wensen en budget vallen. Goedkopere e-bikes komen vaak uit China. Kijk goed naar de gebruikte onderdelen: goede e-bikes beschikken over motoren, accu’s en remsystemen van bekende merken als Shimano en Bosch. Kijk ook goed naar de lasnaden van het frame: zijn deze grof en ruw of zijn ze netjes glad afgewerkt? Slechte lasnaden verkorten de levensduur van het frame. Een goed afgestelde e-bike zorgt voor minder slijtage en onderhoud. Zorg daarom dat de e-bike goed wordt afgesteld bij aflevering! Informeer tot slot goed naar de servicemogelijkheden. Iedere e-bike heeft na verloop van tijd onderhoud nodig. Beschikt de verkoper over een eigen service en reparatiedienst, of moet je zelf maar uitzoeken waar je je fiets laat onderhouden?

Geplaatst in: News