internet of things

Internet of things: een nieuw soort internet

Het internet bestaat pas zoals we het nu kennen vanaf de jaren ’80, maar voor velen van ons is het compleet onmisbaar geworden. Wat eigenlijk nog vreemder is is dat in die korte tijd, sinds het moment dat we van geen internet naar wel internet gingen, het zich eigenlijk vrijwel elke dag verder ontwikkeld heeft. Meer opties, functies en mogelijkheden komen er dagelijks bij, en we blijven zoeken naar manieren waarop we internet kunnen gebruiken om ons leven makkelijker te maken. Zo ook het internet of things. Dit is een nieuw gebruik voor het internet die ons allemaal in verbinding houdt en ons bijvoorbeeld de mogelijkheid geeft om apparaten via internet te besturen. Met internet of things kun je saaie taken in het huishouden weer leuk en makkelijker maken.

Wat houdt internet of things precies in?

Internet of things is te verdelen in drie categorieën. De meest voor de hand liggende is die van slimme netwerken. Dit is de manier waarop onze apparaten onderling communiceren. Denk bijvoorbeeld aan het synchroniseren van je notities op je telefoon en je laptop. De tweede categorie is domotica. Hierbij gaat het om het automatiseren van huishoudelijke taken. Hierbij neemt internet of things het nog een stapje verder dan we gewend zijn. Zo heb je niet alleen elektrische apparaten die handelingen versimpelen, maar hun je deze apparaten ook nog eens zelf makkelijker en op afstand besturen. De derde categorie is IOT sensoren. Dit zijn de sensoren in apparaten die het gebruik van internet of things mogelijk maken.

Welke voordelen biedt internet of things?

Er zijn oneindig veel voordelen aan gebruik maken van internet of things. De meest voor de hand liggende is natuurlijk het feit dat het dingen makkelijker maakt. Door alles te automatiseren besparen we onszelf veel tijd en energie. Maar het kan ook bijvoorbeeld geld besparen. Met een slimme thermostaat krijg je bijvoorbeeld meer inzicht in je energieverbruik waardoor je het slimmer aan kan pakken. Ook je lichten, deurbel, beveiliging en bijvoorbeeld je babyfoon en camera kun je verbinden met internet of things waardoor je beter zicht krijgt op alles wat er gebeurt. Dit zorgt voor een gevoel van veiligheid en controle. Ook kun je je apparaten met internet of things van een afstand bedienen, bijvoorbeeld je wasmachine, koffiemachine enzovoort, zodat je deze vast aan kunt zetten als je nog onderweg naar huis bent vanaf je werk of wil zorgen dat je koffie klaarstaat als je ’s ochtend beneden komt.